Receptek

Októberi receptek

Sütőtökleves, finomfőzelék, őszi saláta, házi joghurt, túrókrém

Zöldséges sütőtök leves

Hozzávalók: 2 közepes méretű sütőtök, 2 nagy vöröshagyma, 2 evőkanál olívaolaj, 4 db sárgarépa, 1 db fehérrépa, 2 alma, 2 szál zeller, 4 csésze alap lé, 2 csésze víz, 150 ml Tolle tejföl, 2 kiskanál só, 4 kiskanál apróra vágott friss zsálya, 1 kiskanál friss rozmaring, 1/4 teáskanál szerecsendió, reszelt Tolle trappista sajt

Elkészítése: Első lépésként vágjuk fel a sütőtököket, kanalazzuk ki a magokat. Tegyük be a tepsibe és 180 fokon addig süssük, amíg megpuhulnak. Amikor elkészültek, szedjük le a héját, és daraboljuk fel őket. Ezután egy közepes lábasban melegítsünk olajat, és az apróra vágott hagymát dinszteljük meg rajta. Adjuk hozzá az almát, zellert, a fehér- és sárgarépát. Erre jöhet az alaplé. Forraljuk fel, majd vegyük takaréklángra, és pároljuk meg. Belekanalazhatjuk a sütőtököt is, s főzzük össze a zöldséges alaplével. Ezután beleönthetjük a tejszínt, s jöhetnek a fűszerek. Amikor megfőtt, hagyjuk kihűlni, majd turmixoljuk össze. Szerecsendióval, rozmaringgal ízesíthetjük, hántolt tökmaggal díszíthetjük.

Tejfölös finomfőzelék

Hozzávalók: 50 dkg zöldborsó, 2 db sárgarépa, 1 db karalábé, 1 cs. petrezselyem, 2 dl Tolle tejföl, 2 db tojássárgája, 1 db húsleveskocka, cukor, só, 2 ek. liszt, 2 ek. olaj

Elkészítés: A zöldségeket apróra vágjuk, majd forró olajon kis ideig pároljuk. Eközben sóval, cukorral ízesítjük, a leveskockát is beledobhatjuk. Ezután kb. 3 dl vízzel felöntjük, és fedő alatt puhára főzöm a hozzávalókat. Miközben a zöldségek puhulnak, elkészítjük a rántást. A tejfölt, a lisztet, tojássárgáját és a az apróra vágott petrezselymet csomómentesre keverjük és lassú kavargatás közben belecsurgatjuk a főzelékhez. Pár percet forraljuk és már kész is a finom ebéd J

 

Őszi gyümölcsös sajtos saláta

Hozzávalók: 25 dkg Tolle trappista sajt, 25 dkg szilva, 20 dkg csemegeszőlő, 1 evőkanál mandulaforgács, 1 citrom leve, 1 kiskanál cukor, csipetnyi fahéj, só, bors, 4 evőkanál salátaolaj

Elkészítés: A gyümölcsöket alaposan megmossuk. A szilva magját kiszedjük, négybe vágjuk, a szőlőszemeket lecsipkedjük. A sajtokat kis kockákra vágjuk, majd egy nagy tálban összerázzuk a gyümölcsökkel. Öntetként keverjünk össze egy kis olajat, citromlevet, sót borsot és fahéjat, majd öntsük rá a salátára. Ilyen egyszerű J

Banános házi joghurt

Hozzávalók: 0,5 l natúr joghurt, 2 db banán, 1,5 dl Tolle ESL tej, fél csomag, főzés nélküli pudingpor, csokis gabonagolyó

Elkészítés: Először a pudingport a tejjel csomómentesre keverjük. Utána jöhetnek bele a banánkarikák, amiket előzetesen villával pépesre nyomkodtunk. Hozzáadjuk a joghurtot is. Csokiforgáccsal díszíthetjük.

Háromszínű túrókrém

Hozzávalók: 40 dkg Tolle túró, 1 dl Tolle tejföl, 2 evőkanál baracklekvár, 1 dkg cukrozatlan kakaó, 1 csomag vaníliás cukor, fél citrom leve és héja, mazsola, darált mandula, csokoládédara, tejszínhab

Elkészítése: A túrót villával alaposan áttörjük, simára keverjük a tejföllel, majd három részre osztjuk. Az egyik részbe ízlés szerint lekvárt, a másikba kakaót és a harmadik részbe pedig reszelt citromhéjat teszünk. Ezeket a kis adagokat jól keverjük össze, majd egy tálban rétegenként simítsuk egymásra. A tetejét csoki reszelékkel és tejszínhabbal díszítjük.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.