Receptek

Karcsúság, könnyen, gyorsan, jóízűen!

Amit ma leadhatsz...

 

Karcsúság, könnyen, gyorsan, jóízűen! Könnyű tavaszi tejjel és tejföllel készült zöldséglevesek

A zöldségleveseknek, krémleveseknek több ezer variációja van, mégis mindegyik finom, tápláló és egészséges. Az elkészítésük sem túl bonyolult, bár akad köztük néhány, amelyek picit több odafigyelést igényelnek. Egy jól elkészített zöldség- vagy krémleves teljes mértékben megfelel az egészséges táplálkozás kívánalmainak: laktatóak, kellő energiát és tápanyagot szolgáltatnak, elősegítik a szervezet folyadékigényeinek kielégítését, és könnyedén emészthetőek, mivel elősegítik az emésztőnedvek termelődését. Elkészítésük szerint fehérjét, szénhidrátot, rostot, ásványi anyagokat és vitaminokat is tartalmazhatnak, amelyek a levesben feloldódva még könnyebben felszívódnak. Íme néhány frissítő tavaszi recept, amellyel máris feltölthetjük megfáradt szervezetünket:

 

Frissítő bazsalikomos póréhagymaleves

  • 1 db póréhagyma
  • 1 szál zeller
  • 2 db burgonya
  • 1 gerezd fokhagyma
  • 1 l zöldségleves alap
  • 1 csokor bazsalikom
  • 1 dl Tolle tej
  • Csipet bors

 

A burgonyát meghámozzuk, majd kockákra aprítjuk. A póréhagymát tisztítás után felkarikázzuk, a halványító zellert meghámozzuk, utána pedig 1 cm-es szeletekre vágjuk fel, és a fokhagymát is aprítsuk fel. A burgonyát kevés zöldséglevesben kezdjük el főzni, és mikor már félig megpuhult, adjuk hozzá a fokhagymát, a zellert és a póréhagymát. Ezután öntsük fel a maradék levessel. Miután megpuhult minden a fazékban, adjuk hozzá a tejet is. Borssal fűszerezzük, majd még egyszer forraljuk fel. A végén szórjuk meg a bazsalikommal, majd botmixerrel pürésítsük. Friss bazsalikomlevelekkel díszítve tálaljuk.


Tejes krémes tökleves

 

  • 1 kg tök
  • 1 l Tolle tej
  • 2 db paradicsom
  • 2 db hagyma
  • 1 csokor zöldkapor
  • 2 evőkanál étolaj
  • Csipet só

 

A tököt megtisztítjuk, apró kockákra vágjuk, majd másfél liter vízben feltesszük főni. Az elpárolgott vizet, ha kell, pótoljuk. Az apró kockára vágott hagymát olajon megpirítjuk, hozzá adjuk a héjától megtisztított, felkockázott paradicsomot és a vágott zöldkaprot. Hagyjuk főni, amíg a hagyma meg nem puhult teljesen, majd félre tesszük kis időre. Amikor a tök is megfőtt, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a tejet, majd visszarakjuk főni. Végül hozzá adjuk a paradicsomos hagymát és jól összekeverve, készre főzzük, ízlés szerint sózzuk.

 

Könnyed barackkrémleves

  • 30 dkg barack
  • 2 dl víz
  • 1 dl Tolle tej
  • 2 tojássárgája
  • Édesítőszer (ízlés szerint)
  • Reszelt citromhéj
  • Csipet fahéj
  • Kevés szegfűszeg

 

A barackokat szeleteljük fel, majd citromhéjjal, fahéjjal, szegfűszeggel és az édesítőszerrel ízesített vízben pároljuk meg. Hagyjuk kihűlni, majd az egészet öntsük turmixgépbe, adjuk hozzá a tojássárgáját, és hagyjuk a gépet dolgozni, amíg habos nem lesz. Keverjük el benne a tejet is, amitől még lágyabb és ízletes lesz. Hidegen tálaljuk!

 

Tavaszi brokkolikrémleves

  • 50 dkg brokkoli
  • 5 dl Tolle tej
  • Csipet őrölt szerecsendió
  • Csipet bors
  • Kevés só

 

Tegyük egy fazékba a megmosott és rózsáira szedett brokkolit, majd öntsük fel annyi vízzel, hogy háromnegyedig ellepje. Fűszerezzük őrölt borssal, csipetnyi szerecsendióval, és sóval. Még körülbelül tíz percig hagyjuk főni, majd adjuk hozzá a tejet. Forrás után botmixerrel pürésítsük. Pirított kenyérkockákkal tálaljuk.


Újburgonyaszezon!

Újburgonyával általában kora tavasszal találkozhatunk a piacon. Az újkrumpli friss, ropogós és roppant könnyű a tisztítása is, viszont gyorsan romlik. Az újburgonya jellegzetessége, hogy kevesebb kalóriát tartalmaz, mivel alacsonyabb a keményítőtartalma. Sajnos emiatt számos hagyományos krumpli étel nem készíthető el belőle, ám annál finomabb köretként vagy tavaszi zöldséglevesekbe főzve, salátaként felhasználva.

Túrós újburgonyasaláta

  • 75 dkg újburgonya
  • 4 dl Tolle kefir vagy tejföl
  • 5 dkg Tolle túró
  • 1 csokor kapor
  • Édesítőszer (ízlés szerint)
  • Csipet só

Az újburgonyát héjastól enyhén sós vízben megfőzzük. Még melegen héjától megtisztítjuk és vékony karikákra vágjuk. Miután kihűlt, a kefirt (tejfölt) összekeverjük a túróval és a nagyon finomra metélt kaporral. Ezután ízlés szerint megszórjuk sóval, édesítőszerrel és a mártásba beleforgatjuk a burgonyakarikákat. Tegyük be hűtőszekrénybe pár órára, majd hidegen tálaljuk.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.