Receptek

Új év, új élet

Fogyhatunk finom levesekkel

Az ünnepek során, sőt egész év alatt felszedett plusz kilóktól sokan szeretnének az új esztendőben is megszabadulni. Az új év nem csak a fogadalmak kezdete lehet.

Az ünnepi időszak, a mindennapokból való kiszabadulás, az otthon, nyugalomban töltött napok lehetőséget adtak az elmélyülésre, önmagunk igényeinek megfigyelésére. Ebben az időszakban új lapokkal indíthatunk, nem csak elhatározásokban, de tettekben is. Az új év terheit is könnyebb viselni, ha nem kell még súlyproblémákkal küzdenie… Kezdjük hát a változásokat az asztalnál: a tápláló, de nem hizlaló, egészséges ételek bevezetésével konyhánkba!

Fogyhatunk finom levesekkel

A leves már önmagában is kizárólag rostanyag, ha még csípős fűszerekkel is kombináljuk, az emésztőrendszerünket is megtisztítja. A meleg, vitamindús leves minden napra kiváló téli táplálék lehet. Ha mindezt még olyan mozgásformákkal is összekapcsoljuk, melyek harmonikus oxigénellátást biztosítanak, mint a séta, kocogás a hegyekben, vagy a szabadban – akkor a tápanyag égetése, és a fogyás még eredményesebben megy majd végbe. Aki testileg, lelkileg, szellemileg is mozgékony, jó úton halad, hogy egészséges évet tudhasson magáénak!

CSODA KÁPOSZTALEVES

Hozzávalók 4 főre:
1 fej fehér káposzta
6 db sárgarépa
5 nagy újhagyma
2 db zöldpaprika
1 db szárzeller
40 dkg zöldbab
1 nagy doboz hámozott paradicsom
4 fej hagyma
friss zöldfűszerek

friss Tolle tejföl

Elkészítés: vágjuk négyfelé a káposztát, és szeleteljük fel. Csumázzuk ki a paprikát, vágjuk kockára. Tisztítsuk meg a répát, vágjuk szeletekre. Az újhagymát vágjuk fel durva darabokra.
A szárzeller végeit vágjuk le, és tegyük félre néhány levelét, majd vágjuk apróra. A zöldségeket tegyük egy nagy fazékba, öntsük fel vízzel és főzzük meg. Adjuk hozzá a nagy darabokra felvágott paradicsomot. A hagymát közben apróra vágva kis olajon süssük aranysárgára. Adjuk hozzá a leveshez. Pótoljuk elegendő vízzel, és lassú tűzön főzzük, míg a zöldségek megpuhulnak.

Zöldfűszerekkel ízesítsük. Friss Tolle tejföllel kínáljuk.

Fogyaszthatjuk bármilyen mennyiségben, akár naponta többször is.

SÁRGARÉPA KRÉMLEVES

Hozzávalók:

½ l víz
½ l Tolle 2,8%-os tej
25 dkg sárgarépa
½ póréhagyma
1 kis petrezselyemgyökér
3 lestyánlevél
4 tk. frissen vágott petrezselyem
friss Tolle tejföl

Elkészítés: főzzük fel a vizet a tejjel, és a megtisztított, felaprított zöldségeket főzzük benne 15-20 percig, lestyánnal. Botmixerrel turmixoljuk össze, a tetejére szórjunk petrezselymet, és ízlés szerint adjunk hozzá borsot. Kínáljuk friss Tolle tejföllel.

MELEG GABONAKÁSA
– emésztésjavító, tisztító reggeli

Hozzávalók 1 főre:
3 ek. zabpehely, vagy kölespehely
2 db aszalt szilva, 2 szem aszalt áfonya, fél marék mazsola
2 dl Tolle 1,5%-os tej
1 ek. homoktövis szirup
2 ek. Tolle tejföl

Elkészítés: a pelyhet éjszakára áztassuk be a tejbe, aszalt szilvával, mazsolával, áfonyával. Reggel tegyük fel 5 percre főni a tűzre. Végül keverjük bele a homoktövis-szirupot, és a tejszínt, vagy tejfölt. Fogyasszuk frissen, melegen. Ízlés szerint fűszerezhetjük gyömbérrel.

Forrás: Rüdiger Dalke – Evésről, ivásról, életről…

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.