Életmód

Környezetbarát takarítás otthon

Védjük egészségünket, óvjuk környezetünket

 

A környezet- és egészségtudatos ember nem csak az élelmiszereket és a kozmetikumokat választja meg tudatosan, hanem ügyel arra is, hogy a háztartásban használt takarítószerei a lehető legjobban megfeleljenek a környezetbarát termékekkel szemben támasztott elvárásainak.

A környezetbarát vegyszerek is csak csökkenteni tudják a káros anyagokat. Használatuk során teljesen eltűntetni nem lehet őket. Ebből következik, hogy ruháinkból, ételeinkből, használati tárgyainkból, bútorainkból és lakásunk levegőjéből kimutathatóak a takarításból származó vegyi anyagok. Egyes kutatások még azt is megállapították, hogy a lakáson belüli levegő sok esetben szennyezettebb, mint az utcai.

Összegyűjtöttünk néhány alternatívát, melyek nem terhelik a környezetet és az egészséget sem károsítják.

Elsőként rögtön megemlítenénk a mosószódát. Környezetbarát tulajdonsága abban rejlik, hogy olyan körfolyamatban állítják elő, amelynek nincs káros mellékhatása. Remek tisztító, zsíroldó és vízlágyító hatással bír. Alkalmazása során kis mennyiség is elegendő belőle, egy liter forró vízhez 3 evőkanál mosószóda szükséges. Használhatjuk mosáshoz, mosogatáshoz, általános tisztításhoz, áztatáshoz, leégett edények mosogatásához.

Második környezetbarát szerünk a Mosószappan mely helyettesítheti a mosóport, így használatával sokat tehetünk környezetünk megóvásáért. Mellette szól továbbá az is, hogy az élővizekben teljesen lebomlik.

A nátrium-hidrogén-karbonát, vagy közismertebb nevén szódabikarbóna is kitűnően felhasználható otthonunkban és nem csak takarításhoz. Gyógyító hatással rendelkezik. Meleg fürdővízben feloldva egy tasak például segít enyhíteni különböző viszketéses tüneteket. Sőt, gyomorrontás esetén is jótékony tulajdonsággal bír. Egy pohár langyos vízben feloldott teáskanálnyi szódabikarbóna segít a nehéz ételeket megemésztésében és a másnaposság átvészelésében. Természetesen a takarítás terén szintén kitűnően megállja a helyét. Kevés víz felhasználásával még a modern súrolószerekkel is képes felvenni a harcot. Bátran alkalmazhatjuk tűzhely súrolására és szőnyeg tisztítására, fertőtlenítésére vagy akár dugulás elhárítására.

Érdemes szót ejteni a cikkben az ecetről és a citromléről. Az ecet többek között remek vízkőoldószer, de akár fertőtlenítésre is alkalmas. Mosás során az utolsó öblítővízbe keverve lágyítja a ruhát és élénkíti a színeit. A citromlének pedig fehérítő, vízkőoldó, fémtisztító hatása ismert. Ugyanakkor mindkét szer alkalmas kárpit vagy szőnyeg foltjainak az eltávolítására is.

A leírt módszerek és termékek használatával hosszútávon nagyban hozzájárulhatunk a környezetünk védelméhez és egészségünk megőrzéséhez.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.