Életmód

Allergia vagy nyári nátha?

Ne szenvedjen egyiktől se!

Odakinn kánikula van, ilyenkor legrosszabb az orrfolyás, torokkaparás és a tüsszögés, ami minden allergiás embert érint, pedig lehet, hogy nem is allergia. A tüneteket könnyű összekeverni a nyári náthával.

A náthát minden esetben vírus okozza és tünetei akár több mint tíz napig is eltarthatnak, ezek közül az első kettő a leggyötrelmesebb. Egész évben keringenek körülöttünk különböző kórokozók: fűfélék és fák pollenjei, nem beszélve a penészről. Ezek nyáron a legnagyobb forróságban is okozhatnak náthaszerű tüneteket, mint a szemviszketés, az orrdugulás és az orrfolyás. Ha mindig az év ugyanazon hónapjaiban jelentkeznek ezek a tünetek, akkor minden jel arra utal, hogy nem náthásak, hanem allergiásak vagyunk.

Ám gyermekeink nálunk is jobban ki vannak téve a vírusos kórokozóknak, mivel kevesebbet találkoztak még velük, immunredszerük nem ismeri fel őket. Továbbá kevesebbszer mosnak kezet, mint felnőtt társaik és több időt is töltenek mások társaságában. Vény nélkül gyógyszereket sem szabad szedniük azonban, mert még túl fiatal hozzá a szervezetük, de ne aggódjunk, a tünetek előbb-utóbb maguktól is elmúlnak.

Felnőtteknek az orrüreg sós irrigálása, szteroidos spray vagy antihisztamin használata ajánlott. Ezek a gyógymódok csak a tüneteket kezelik és enyhítik, teljes gyógyulást nem eredményeznek. A nátha egyszer csak önmagától múlik el, az allergia pedig akkor szűnik meg, amikor már nem találkozik a szervezet a kiváltó pollenekkel.

Van azonban egy tünet együttes, melyet vazomotoros rhinitisnek hívnak. Ezt se vírus, se nátha nem okozza, hanem valamilyen ismeretlen ok áll mögötte. Persze az is lehetséges, hogy sok embert alapvetően megvisel a nagy hőmérsékletváltozás. Például, ha egy légkondicionált terembe lépnek a nyári forróságtól izzó utcáról, vagy éppen fordítva. Fontos megjegyezni, hogy a légkondicionáló nem segíti a kórokozók terjedését, nem okoz meghűlést, sőt az allergiásoknak még segít is enyhíteni tüneteiken.

Ha a tüneteket gyakorta érzékeli, mindenképpen azt javasoljuk, forduljon szakorvoshoz.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.