Életmód

A folyadékbevitel fontos!

A nyári kánikulában még jobban oda kell figyelni.

Azzal nagyjából mindenki tisztában van, hogy az embernek napi két-három liter folyadékra van szüksége minden nap, viszont kevesen figyelnek oda rá. A víz sokféle szerepet tölt be a test működésében, kezdve a vérkeringés és vérnyomás biztosításától egészen az emésztési folyamatokig. Továbbá az egészséges sav-bázis megtartását és a vizelet hígítását is szabályozza.

Egy egészséges szervezet esetében a folyadékleadás és a folyadékfelvétel egyensúlyban van. E balanszot befolyásolhatja a magas hőmérséklet, nehéz fizikai terhelés (például cipekedés vagy sport) vagy akár a láz, ezért ilyen esetekben fokozottan kell ügyelnünk az elegendő folyadékbevitelre. Az emberi test kb. hatvan százaléka víz, ebből nagyjából párolgással és kiválasztással napi két és fél litert veszít. Ezt a nyári kánikulában még nagyobb odafigyeléssel kell pótolni.

Ha a vízháztartás egyensúlya megbillen, a szervezet kiszárad. Már kétszázalékos csökkenés is befolyásolja a fizikai és szellemi teljesítményt és jelentkeznek az első tünetek: fejfájás, szomjúság és koncentrálóképesség csökkenése.

A teljes napi folyadékbevitelhez hozzátartoznak a vizet tartalmazó élelmiszerek. Gyümölcsöknek, zöldségeknek és leveseknek nyilvánvalóan magas, kb. nyolcvanöt-kilencven százalékos a víztartalma, ahogy a tejnek is. A joghurtoknak nagyjából nyolcvan százaléka, de a tésztaételeknek is kb. ötven százalék.

Hemingway szerint az ivás egy módja a nap befejezésének. Tegyünk mi is így. A nap végén elfogyasztott folyadék segíti az alvás közbeni folyamatokat, a szervezetnek nem csak éberen van szüksége hidratálásra. Viszont kerüljük a kevésbé egészséges, cukros, magas kalóriatartalmú italokat, és az alkohollal és a koffeinnel is bánjunk csínján!

Amennyiben a szervezet folyadékot veszít, csökken a fontos ásványi sók és vitaminok száma is. A Tolle Vitál tej tartalmaz A és E, valamint B3, B6, B9 folsavakat és C-vitamint is, sőt extra magnéziumot és kalciumot!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.