Életmód

Lédús fogyasztószerek

A nyár a legjobb fogyasztószer!

A meleg megérkeztével anyagcserénk is átalakul, felgyorsul, amit az egyre fokozódó hőség csak tovább erősít. Ám ezzel még koránt sincs vége a fogyást támogató nyári praktikáknak, hiszen egy kis odafigyeléssel, tudatos táplálkozással jó formába hozhatjuk magunkat a strandszezonra.

Hogyan tegyük mindezt extra időráfordítás, energia-befektetés, sanyargató diéták és kínzó konditermek nélkül? Figyeljünk oda étrendünkre, nagyjából ennyi az egész. A harmóniában, tudatosan bevitt ásványi elemek, növényi rostok és fehérjék egyensúlya a test számára is kiegyensúlyozott létet kínálnak. Az eredményeket pedig nem csak a kilókban fogjuk látni, hanem napi hangulatunkon is észrevehetjük.

Itt vannak például a vörös-fekete bogyós gyümölcsök. Színük – jellemzően – magas ásványi fémtartalmuk miatt sötét, és ezek mellett rosttartalmuk is kimagasló. Nem is gondolnánk, hogy például a szezon egyik általánosan elérhető favoritja – a meggy – milyen jótékony hatással lehet ránk. Extrém kálium tartalma hatékonyan támogatja a sejtekben rekedt víz távozását, elősegítve ezzel a méregtelenítési folyamatok felgyorsulását. Ásványi anyag tartalma mellett vitaminforrásnak sem utolsó. A-, B- és C-vitaminból a meggy szinte összes válfaja rengeteget tartalmaz, legyen szó a korai savanyú fajtákról, vagy akár a legédesebbekről. Rosttartalmának köszönhetően pedig eredményesen tisztítja a bélrendszert, ami ezáltal még hatékonyabban lesz képes ellátni emésztő-energatizáló feladatait.

Másik jó példa az antioxidánsokban gazdag fekete ribizli vagy akár a szintén a ribizlifajták családjába tartozó egres. Ezen gyümölcsök áldásos hatásait már a népi gyógyászatban is felismerték, és a tapasztalatokat azóta a tudomány is alátámasztotta: hatóanyagaik a máj betegségeinek enyhítésére, gyulladások kezelésére és székrekedés ellen egyaránt használhatók. Mindezek mellett ezek a bogyók méregtelenítik szervezetet, megszüntetik az emésztőszervek gyulladásait, enyhe hashajtóként pedig a lerakódott salakanyagoktól is megszabadítanak. A ribizlifélék gazdagon tartalmaznak antioxidánsokat és vasat, ezáltal csökkenthetik a koleszterinszintet és a bőrt is szebbé teszik. Mivel segítik a húsok megemésztését, illetve kompenzálják a pörcös, pirult részek rákkeltő hatását, ezért ajánlott sült vagy grillezett vörös húsok mellé fogyasztani szósz formájában vagy akár nyersen is.

A nyári kilók elvesztésének másik fele a kalóriabevitel, illetve annak kontrollálása. Igazoltan alátámasztható például az úgynevezett Simmons-módszer sikere, aki konkrét étrend, előírások és szabályok helyett inkább keretrendszereket alkotott a fogyni vágyóknak. Richard Simmons dietetikus és életmód tanácsadó megoldásával napi 1200 kalória bevitel mellett akár heti egy-két kilót is leadhatunk, önsanyargatás nélkül. Ha betartjuk a keretrendszert – naponta többször fogyasztunk friss zöldség, élőflórás joghurtot és csökkentjük a bevitt finomított szánhidrátok mennyiségét, valamit figyelünk a napi másfél-két liter víz elfogyasztására, a hatás ne fog elmaradni.

Elmondhatjuk hát, a nyár kínálta gyümölcsök igazi Kánaánt kínálnak a fogyni vágyóknak, a többi pedig csak elhatározás kérdése. Éljünk a lehetőséggel!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.