A szaunázás előnyei

eletmod_665x240.JPG

A szaunázás előnyei

 

Hiába tartjuk be az év során szinte mindennap a megszokott egészséges étrendünket…

Hiába vagyunk fegyelmezettek és akaraterősek…

Hiába fogadjuk meg, hogy semmi sem tántorít el minket…

Vannak események, amelyek felborítják jól bevált étrendünket.

 

Ilyen különleges esemény a nyaralás vagy a karácsony, amelyek során mindannyian lazítunk az elveinken. Most éppen az év végi ünnepek aktuálisak, így ne is áltassuk magunkat: biztosan falatozunk a bejgliből, megkóstoljuk a pulykát, nem hagyjuk ki töltött káposztát vagy a szaloncukrot. Szervezetünk még fel sem ocsúdott a karácsonyi falánkságból, máris nyakunkon a szilveszter. Mindannyian tudjuk, hogy az évbúcsúztatás együtt jár a malacsülttel, virslivel, pogácsával és sok-sok süteménnyel.

A töménytelen mennyiségű étel után ránk fér egy kis regeneráció. A méregtelenítésre az egyik legjobb módszer a szaunázás, amely erősíti immunrendszerünket, ellenállóbbá tesz minket a betegségekkel szemben, ráadásul nagyszerű relaxációs hatása van. Ez talán az egyik legegyszerűbb módja annak, hogy a testünkben felhalmozódó káros anyagoktól megszabaduljunk. A forró gőz nemcsak belsőleg segít, de egyúttal kitágítja pórusainkat, szebbé varázsolja bőrünket. Mivel a magas hőmérséklet gyakorlatilag egy mesterséges „jótékony lázat” idéz elő, így a méreganyagokat egész egyszerűen kiizzadjuk. Többek között ezért is érdemes a szaunázás után rögtön egy hűsítő és tisztító zuhanyt vennünk. További előnye a forró gőznek, hogy gyógyírt jelent az olyan stressz okozta tünetekre, mint az álmatlanság, szorongás, depresszió, vagy a fej-, nyak- és hátfájás. És ami egyáltalán nem elhanyagolható tény: a szaunázással még fogyhatunk is. Egy-egy alkalommal akár ötszáznál is több kalóriát elégethetünk, amely 20-30 perc kocogásnak felel meg.

 

De vajon mit tegyünk akkor, ha nehezen viseljük a forró gőzt, vagy egyéb egészségügyi ok miatt nem választhatjuk a klasszikus finn szaunát? Erre is van megoldás! Az infraszaunák alacsonyabb hőfokon működnek, így kisebb megterhelést jelentenek szervezetünkre nézve. Ugyanakkor mégis számos jótékony hatással rendelkeznek: hatékonyak az ízületi problémák, izomgörcsök és csontrendszeri panaszok kezelésében.

Nincs más hátra ezeken a fagyos téli napokon, mint belépni a gyógyító gőzbe! Lazuljunk el, kapcsolódjunk ki és tisztuljunk meg testileg, lelkileg egyaránt. 

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.