Életmód

Karácsonyi visszaszámlálás

Hogyan legyen békés az ünnepi készülődés

 

Az adventi koszorú gyertyái meghitt ragyogással töltik be az étkezőt. Négy aprócska láng csillan meg a gondosan előkészített tányérokon, megvilágítják az asztalon illatozó karácsonyi ételeket és arany fénnyel vonják be a mosolygós családtagokat. Van is ok a mosolyra: az idilli hangulattal vegyes izgalmas várakozás az asztal körül ülők arcára van írva. Mindenki éhesen és izgatottan készül a vacsorához, amely után átvonulnak a szobában várakozó karácsonyfához. A díszekkel, szalagokkal és az elmaradhatatlan szaloncukorral ékesített fa alatt ott várakoznak a színes papírokba vont ajándékok. A gyerekek vadul találgatnak. Vajon mit rejt az a nagy doboz? És abban a hosszúkás csomagban mi lehet? Azután felcsendül a „Mennyből az angyal”, szikrát hánynak a csillagszórók és kezdetét veszi a nagy ajándékbontogatás. Boldog szülők, még boldogabb gyermekek. Ilyen egy tökéletes karácsony…

Amiről azonban kevesebb szó esik, az a karácsony előtti készülődés. Az ünnepet megelőző hetek rohanástól és stressztől terhelt napjai szöges ellentétben állnak a Szenteste békéjével. Pedig nem kell feltétlenül így lennie! Egy kis előrelátással és gondos tervezéssel nyugodtan elfelejthetjük az adventi időszakra jellemző kapkodást. Nézzük, mire kell ügyelnünk ahhoz, hogy már a felkészülés is ugyanolyan nyugodtan teljen, mint maga az ünnep. Következzék a karácsonyi visszaszámlálás!

Három héttel karácsony előtt

A legelső lépés nagyon egyszerű: kerítsünk egy darab papírt és egy tollat. Megvan? Akkor tervezzünk el mindent előre! Gondoljuk át, hogy milyen ételeket és süteményeket szeretnénk készíteni az ünnepek alatt, és azokhoz milyen hozzávalók kellenek. Sokkal gazdaságosabb és időtakarékosabb megvásárolni mindent egyben, mint újra és újra visszaszaladni a boltba az elfeledett dolgokért. Írjuk fel részletesen azt is, hogy kinek milyen ajándékot szánunk és azt hol tudjuk beszerezni. Ne feledjük, hogy általában nem a legdrágább ajándék a legjobb, tegyük inkább egyedivé és személyessé meglepetésünket.

Ne feledkezzünk el a kiegészítő kellékekről sem. Van otthon elég csomagolópapír? Milyen díszeket szeretnénk a fára? Írjuk fel listánkra ezeket a jelentéktelennek tűnő apróságokat is! Így elkerülhetjük az olyan félmegoldásokat, mint a kopott, törött karácsonyfadíszek, vagy a húsvéti mintás papírba csomagolt ajándékok. Sőt! A karácsonyfa izzósorát is feltétlenül ellenőrizzük, hogy elkerüljük azt a kellemetlenséget, amikor csak néhány égő hunyorog bágyadtan és megfosztja pompájától a karácsonyfát.

Egy héttel karácsony előtt

A díszek tehát megvannak, legfőbb ideje beszerezni a fenyőfát is. Akkor se hanyagoljuk el a feladatot, ha valódi fa helyett a műfenyőnket öltöztetjük fel évről-évre. Inkább néhány nappal a díszítés előtt kerítsük elő a fát a padlás lomjai közül vagy garázs mélyéről, mintsem az ünnep napján kelljen nagy nehezen előhalászni és leporolni. És ha már a porolásnál tarunk… Ilyenkor esedékes a karácsonyi nagytakarítás is. Hogy miért éppen karácsony előtt? Nem lehet rá pontos választ adni. A legtöbben úgy nőttünk fel, hogy megszoktuk: karácsony előtt csillogó-villogóvá varázsoljuk a lakást. Abban mindenesetre biztosak lehetünk, hogy sokkal szebb, meghittebb az ünnep, ha tiszta és rendezett az otthonunk.

A béke és szeretet ünnepének közeledtével tegyük rendbe kapcsolatainkat is. Amennyiben az élet úgy hozta, és haragban állunk valakivel, a legfőbb ideje kibékülni. Gondoljuk azokra a távolban élő rokonainkra és barátainkra is, akikkel nem találkozhatunk személyesen. Ideje feladni részükre a karácsonyi üdvözlőlapokat. Talán idejétmúlt módszernek tűnik egy képeslap a Facebook, SMS és e-mail uralta világunkban, ám mégis megvan a varázsa, ráadásul sokkal személyesebb.

Nincs értelme tovább halogatni az ajándékcsomagolást sem. Ha a lista alapján haladtunk, akkor az utolsó héten már biztosan megvan minden ajándék és a csomagolópapír is. Lássunk munkához, és ne sajnáljuk a masnikat, szalagokat sem! És amennyiben nem akarunk bosszankodni amiatt, hogy nem tudtuk megörökíteni a karácsony legszebb pillanatait, akkor ellenőrizzük időben fényképezőgépünket is. Ne az utolsó pillanatban derüljön ki, hogy betelt memóriakártya, vagy lemerült akkumulátor!

Egy nappal karácsony előtt

És végre eljön a nagy nap! A naptár december 24-t jelez. Karácsony előtt vagyunk egy nappal. A nyugati országokban jellemzően csak másnap reggel jön a Jézuska, mi azonban ezen a napon tartjuk Szentestét. Na persze az esti ajándékbontogatás előtt még sok a teendőnk! A legfontosabb feladat természetesen a karácsonyfa feldíszítése, valamint a vacsora elkészítése. Megint csak gondoljunk a listánkra. Amennyiben a korábban felírt pontok szerint haladtunk, már nem érhet minket meglepetés. Gond nélkül felöltöztetjük a fánkat, és a karácsonyi vacsora is időben elkészül.

Nem marad más hátra, mint elégedetten hátradőlni, és békében, méltó módon ünnepelni karácsonyt. És persze kibontani az ajándékainkat!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.