Életmód

Őszi immuntréning

Avagy előzzük meg a megfázást!

 

Minden évszaknak megvannak a veszélyei immunrendszerünkre nézve. Tavasszal a hirtelen érkező jó idő és a csalóka meleg érzet csaphatja be szervezetünket. Nyáron a hűvös esték vagy a meggondolatlan fürdőzés miatt kell vigyáznunk. Télen a csikorgó hideg és a napfény hiánya állíthat minket megpróbáltatás elé. Ám minden bizonnyal a szürke őszi hónapok azok, amelyek a legnagyobb fenyegetést jelentik testi-lelki harmóniánkra. Ilyenkor könnyebben terjednek a járványok, nagyobb eséllyel fázunk fel. De nem kell mindebbe beletörődnünk! Az őszi immuntréninggel felkészülhetünk a küszöbön álló megpróbáltatásokra, és könnyen megelőzhetjük a megfázást!

 

Kezdjük a védelmünket belülről kiépíteni, azaz növeljük ellenálló képességünket a megfelelő táplálkozással. Ősszel nem csupán a D-vitaminban gazdag napfényből jut egyre kevesebb, de a friss zöldségek és gyümölcsök kínálata is szűkül. Szerencsére azonban így is akad elég friss termés ahhoz, hogy legyen miből válogatunk. Ősszel van szezonja a paprikának, paradicsomnak, töknek, sütőtöknek, cukkíninek, brokkolinak, karfiolnak, a vörös- és kelkáposztának és a hagymaféléknek is. A felsoroltakból igazán változatos és ízletes étrendet állíthatunk össze, de ami a legfontosabb: egészségeset is! A felsorolt zöldségeknek rendkívül gazdag a B1-, B2- és C-vitamin, valamint folsav-, kálium-, kalcium-, karotin-, foszfor- és magnéziumtartalmuk. Ugyancsak hasznosak a megfázás elleni harcunkban a különböző teafélék. Fogyasszunk minét több csalán- és a zöld teát, valamint salaktalanító teakeveréket. Persze előfordulhat, hogy így sem kerüljük el a megbetegedést. Ilyen esetben ne ijedjünk meg az ízletes és gőzölgő forralt bortól.

 

A belső védelem mellett szenteljük figyelmet a hideg időjárás veszélyeinek is. Az évszaknak megfelelő öltözködés mellett nehezen fázhatunk meg. A divat persze nagy úr, amelyről nehezen mondunk le, de próbáljuk az aktuális trendeket összehangolni a réteges öltözködéssel. Különösen kényes pont lehet kezeink, lábaink és nyakunk védelme, mert a fedetlen végtagokon, testrészeken keresztül gyorsan meghűlhetünk. Egy vastag zokni, bélelt kesztyű vagy meleg sál azonban megóv minket.

 

Eshet a hó, fújhat a szél, jöhet bármilyen kemény tél, a megfelelő immuntréning megvéd minket.

Élvezzük inkább az őszt is, annak minden szépségével együtt.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.