Életmód

Egészségügyi felmérés, vitaminkészletek feltöltése

Milyen tünetekkel jár a vitaminhiány?

 

A hideg évszakokban érdemes odafigyelni a teljes vitaminkészletünk feltöltésére. Ilyenkor könnyeben dönt le minket a nátha. Készítsük fel a szervezetünket, így immunrendszerünk a változékony, hűvös időben is biztos védelmet nyújthat. Több orvosi központ is foglalkozik teljeskörű egészségfelméréssel. Érdemes felkeresni a lakóhelyünkhöz közeli intézményeket és elvégeztetni a szakszerű kivizsgálást. Ilyenkor a legapróbb részletekig kiterjedően megtudhatunk mindent testünk állapotáról. De otthon is odafigyelhetünk egészségünkre, ha szem előtt tartjuk szervezetünk reakcióit. Éljünk nyitott szemmel, vegyük észre a különböző tünetek jelentkezését!

Sok esetben csak egy egyszerű vitaminhiány okozza a változást.

Milyen tünetekkel járhat a vitaminhiány és mivel tehetünk ellene?

Mikor javasolt az A-vitamin pótlása?

Ennek a vitaminnak a tartós hiányát igazolja a rossz szürkületi látás megjelenése, de a bőr, esetleg nyálkahártya szárazsága, a szőrzet és a hajszálak törékenysége is. Hiányában jelentkezhetnek fog, illetve fogíny betegségek. Továbbá, ha azt vesszük észre magunkon, hogy erőtlenek vagyunk a mindennapokban és könnyebben leszünk betegség áldozatai, akkor érdemes feltölteni a szervezetünk A-vitamin készleteit.

Mely alapvető élelmiszerek segítenek minket az A-vitamin pótlásban?

A tej és tejtermékek, máj, vese, tojássárgája, továbbá a tengeri halak is ide tartoznak. A karotinoidokból pedig a szervezetünk elő tudja állítani azt, így a sárgarépa, tök, spenót is természetes A-vitamin forrás.

Mikor javasolt B-vitamin csoport pótlása?

A B-vitaminok hiányának tünetei leginkább idegrendszeri, bőrgyógyászati, emésztőrendszeri és pszichiátriai tünetekben jelentkeznek. A vitamin csoport egyes tagjainak hiánya okozhat fáradtságot, étvágytalanságot, fogyást, hányingert, gyengeséget, bőrgyulladást, ideggyulladást és vérszegénységet is.

Mely alapvető élelmiszerek segítenek minket a B-vitamin csoport pótlásában?

A B-vitamin pótlásában szerepet játszik a máj, a hüvelyesek (lencse, borsó, bab), a teljes kiőrlésű gabonafélék, az olajos magvak és az élesztő, de a tej és a tojás is.

 

Mikor javasolt a C-vitamin pótlása?

Szervezetünk a C-vitamint nem tudja tárolni, ezért ez a vitamin folyamatos utánpótlásra szorul. Vannak olyan tünetek, melyek megjelenésénél pedig kifejezetten ajánlott a C-vitamin bevitel. Ha azt tapasztaljuk, hogy véraláfutások, orrvérzésre való fokozott hajlam, érzékeny ízületek és fájdalmas csontok, száraz, pikkelyes bőr jelentkezik szervezetünknél, akkor nagy valószínűséggel ennek a C-vitamin hiány az oka.

 

Mely alapvető élelmiszerek segítenek minket a C-vitamin pótlásában?

A C-vitamin leggazdagabb forrása a csipkebogyó, a citrusfélék, mint például grépfrút, citrom és narancs, a kivi, a paradicsom, a savanyúkáposzta, zöldpaprika, a paraj és a főzelékek.

A C-vitamin bevitel esetében nem létezik túladagolás, hiszen a szervezet a felesleges mennyiséget kiüríti.

 

A hűvösebb idő beköszöntével a vírusok könnyebben támadhatnak minket. Az említett zöldségek és gyümölcsök segítenek ennek legyőzésében. Készítse fel családját az őszre és élvezze a vitaminok által nyújtott biztonságot!

 

Nap hiányában D-vitamin pótlás tejjel

 

Az ősz újra megérkezett. Kicsit hűvös és borongós, ahogy azt már megszoktuk tőle. Ilyenkor a reggeli ébredés is nehezebb. Az első pár ébresztést szundira állítjuk és még egy kicsit odabújunk a párunkhoz azt remélve, hogy Ő majd megvéd minket a csúnya felkeléstől.

A nappalok egyre rövidebbek, ezért a hajnali napfény már kevésbé szűrődik be az ablakon. Ez az egyik tényező, mely nehezíti az ébredést. A napfény hiánya viszont máshol is megjelenik. A szervezetünk ilyenkor kevesebb D-vitamint termel. Ezt valamilyen formában pótolnunk kell.

D-vitamin pótlás. Hogyan tegyük?

A D-vitamin bizonyos tejből, tejtermékekből, tojásból, májból, tengeri halból és halolajból is biztosítható. Ezt bizonyítja a Norvég Tudományos Akadémia lapjában megjelent tanulmány is, melynek megállapítása szerint a norvégok esetében jóval kisebb arányban fordul elő D-vitamin hiány. Azt persze mondanom sem kell, hogy napsütésben nem bővelkednek a skandináv ország lakói. Norvégiában a mindennapi élelmiszerekből biztosítják a szervezet számára a D-vitamin pótlást. A hideg hónapokban nekünk is ajánlatos az ilyen tápanyagok beszerzése. Sajnos sokakban él az a tévhit, hogy a télen napfény hiányában nélkülözött D-vitamin a rendszeres szolárium használattal pótolható, de ez nagy veszélyt rejt magában, hiszen az UV sugarak elősegítik a bőrdaganatok kialakulását. Feleslegesen ne tegyük ki bőrünket a mesterséges sugárzásnak. A D-vitamint tartalmazó ételek, tejek, és tejtermékek a bőrünket is szépítik és elősegítik annak regenerációját.

A napfény hiányában tehát kedveskedjünk bőrünknek D-vitaminban gazdag ételekkel, ameddig el nem érkezik újra a napsütésben gazdag idő.

 

A hűvösebb idő beköszöntével a vírusok könnyebben támadhatnak minket. Az említett zöldségek és gyümölcsök segítenek ennek legyőzésében. Készítse fel családját az őszre és élvezze a vitaminok által nyújtott biztonságot!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.