Életmód

Vissza a munkába!

Hogyan vegyük fel a munka ritmusát a vakáció után?

 

Lehet bármilyen hosszú és egzotikus a nyaralásunk… Átélhetjük a legcsodásabb élményeket… Feltöltődhetünk felejthetetlen emlékekkel… Mindezektől függetlenül a vakációnk utáni első munkanap mindig visszaránt minket a szürke hétköznapok világába. Napbarnított bőrünk és fényképezőgépünk memóriakártyája még élénken őrzi a pihenéssel töltött hetek minden pillanatát, de mindez nem elég a nyaralás és a munka közötti kontraszt feloldására. Nehéz ilyenkor ismét felvennünk a ritmust. Néhány trükkel és előrelátó lépéssel azonban megkönnyíthetjük visszatérésünket a munkahelyünkre.

 

A legfontosabb, amit nem lehet eléggé hangsúlyozni, hogy ne vigyünk magunkkal munkát! Semmit! A nyaralás az nyaralás. Soha nem fogjuk tökéletesen élvezni szünidőnket, ha közben dolgozunk vagy különféle feladataink miatt aggódunk.

 

Valljuk be: a nyaralás közeledtével már hajlamosak vagyunk lazábban kezelni az aktuális feladatokat és határidőket. Pedig a munkát senki sem fogja megcsinálni helyettünk és a határidők sem toldónak el egy perccel sem. Így az első munkanapunkon még azzal szembesülünk, hogy már csak pár napunk maradt egy-egy feladatra, amelyekhez időközben újabbak társultak. Mindezt ügyesen kivédhetjük, ha a szabadságunk előtt kicsit felpörgetjük magunkat és előre dolgozunk. Akkor talán feleslegesnek és megterhelőnek tűnik, de visszatérve áldani fogjuk eszünket és szorgalmunkat, és még stressznek sem tesszük ki magunkat.

 

Az sem szerencsés, ha nyaralás után éles váltásban rögtön másnap munkába megyünk. Fizikailag talán ott leszünk, de gondolataink és szellemünk még a tengerparton lubickol. Így ha van rá lehetőségünk, hagyjunk magunknak egy-két napot a nyaralás vége és a munka kezdete előtt. Amennyiben mégis be kell mennünk, ne várjuk el magunktól ugyanazt a teljesítményt, mint amikor teljes fordulatszámon pörgünk, mert csak feszültté teszi a napunkat.

 

Hagyjunk egy kis időt magunknak, merüljünk el fokozatosan a feladatokban és így stressz és kellemetlen érzések nélkül rázódhatunk vissza a mindennapi rutinba.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.