Életmód

Bolondos április

Tavaszi nagytakarítás – lakásban és kertben

 

 

 

 

Mindnyájan tudjuk, hogy áprilisban hirtelen felszaporodnak a tréfamesterek. Velük talán még viszonylag könnyedén megbirkózunk, hanem ott van az időjárás, amely ilyenkor bizony alaposan próbára teszi nem csak türelmünket, de szervezetünket is. A szezonváltás időszaka közérzetünkre is rányomja bélyegét. A tavaszi fáradtság mellett sokszor ingerültebbek is vagyunk, gyakran rajtunk üt a váratlan depresszió.

 

A tavasz elejét rendkívül változékony, mondhatni rapszodikus időjárás jellemzi, és ez minket nem csupán rövid idő alatt elázó száradó ruhák miatt érint mélyen. Sokan igen érzékenyek vagyunk ezekre a hirtelen változásokra, ide értve a légnyomás-ingadozást és a hőmérséklet változásait, a váratlanul feltámadó szeleket, stb. Minél idősebbek vagyunk, annál érzékenyebben reagálunk az időjárás szeszélyeire, de nem csupán az időseknél jelentkezhetnek problémák. A változások fejfájást, alvási zavarokat, de akár levertséget, depressziót, szív- és keringési zavarokat is eredményezhetnek.

 

Mindenki másképp reagál az időjárási hatásokra, ezért egyetemes megoldás nem létezik erre a problémára. Megfelelő vitaminbevitellel, gyógyteákkal és kiegyensúlyozott táplálkozással jelentősen enyhíthetjük a tüneteket, jobbik esetben akár meg is szüntethetjük azokat. A szakértők mindazonáltal egyetértenek abban, hogy a legfontosabb ilyenkor a megfelelő folyadékbevitel, illetőleg szervezetünk melegen tartása. A tünetek jelentkezése esetén mindenesetre nem árt konzultálni egy szakorvossal.

 

Tavaszi nagytakarítás – lakásban és kertben

 

 

A tavasz nem csupán szervezetünket teszi próbára, de olykor akaraterőnket is. Hiszen ilyenkor óhatatlanul erőt vehet rajtunk a vágy, hogy alaposan kitakarítsuk otthonunkat, ámde utunkat állják a „kacatok”, amelyektől gyakran bizony nehéz megválnunk. „Még szükség lehet rá egyszer” – szoktuk mondani, az igazság azonban az, hogy ezt a filozófiát követve kénytelenek lennénk egyre tovább és tovább halmozni a limlomokat. Ezt pedig nem hagyhatjuk.

 

Tetszik vagy sem, tavasszal kénytelenek vagyunk megemberelni magunkat, ha hatékony selejtezésben reménykedünk. Sok esetben botlunk olyan szerszámokba, műszerekbe, háztartási eszközökbe, amelyeket talán meg lehet javítani… Ilyenkor mérlegeljük a dolgot és tegyük fel önmagunknak a kérdést: valóban égető szükségünk van rá, ha eddig képesek voltunk várni a javítással? Ezután alighanem egy „sutty” hang kíséretében már a kukában is landol az efféle kacatok többsége. Egy percig se legyen lelkiismeret-furdalásunk a kidobandó dolgok miatt, hiszen rövidesen újak kerülnek a helyükbe.

r

 

r

A selejtezés folyamán embert próbáló akadályt jelenthetnek a gyerekszobák. Hiszen kinek van szíve kidobni a játékokat, amikért gyermekünk sírva fakad – noha jól tudjuk, hogy továbbra is csak porfogóként árválkodnak majd a sarokban? Ahelyett, hogy gonosz mumusként távozunk a szobából, próbáljuk meg inkább gyermekünkre testálni a válogatás feladatát. Ezzel nem csupán a gonosz mostoha jelzőjét hárítottuk el, de talán csemeténk is élvezetét leli a szortírozásban.

r

 

r

Amennyiben van kertünk, úgy nem árt, ha szemrevételezzük azt, és eltervezzük, mit is szeretnénk kezdeni vele az idén. Készítsünk listát, mit hogyan és miután kívánunk végrehajtani. Akárhogy is, érdemes a tavaszi kertápolást némi gazolással kezdeni: ne kíméljünk egyetlen őszről megmaradt gazpalántát sem! Takarítsuk el a lehullott, elszáradt leveleket és faágakat, ugyanakkor ne feledkezzünk meg a tápanyagok pótlásáról! Kényeztessük a termőtalajt némi komposzttal: terítsük szét, majd körülbelül 30cm-re forgassuk a talajba. Ha már most elvégezzük ezeket az apróságnak tűnő feladatokat, nagy terhet veszünk le a vállunkról, hiszen később mindez csak nehezebb lenne.

r

 

r

Talán valóban bolondos lesz az idei április is, talán tényleg próbára teszi majd szervezetünket, egy azonban biztos: ha felkészülten várjuk, egy kívül-belül megújult, ragyogó otthon oltalmában, bizonyára könnyebben vesszük majd az akadályokat. Szabaduljunk meg a kacatoktól, legyünk szigorúak önmagunkhoz: szinte érezni fogjuk, amint minden egyes kidobott limlommal lelkiismeretünk is könnyebbé válik. Arról nem is szólva, hogy a tavaszi nagytakarítást is könnyebbé tesszük a magunk számára. Kertünk csinosítgatása remek relaxációnak bizonyulhat, arról nem is beszélve, hogy általa látványosan javíthatjuk birtokunk küllemét, s belső békénket is tovább szilárdíthatjuk. Meglehet, apró-cseprő dolgoknak tűnnek ezek, azonban ne feledjük, hogy hajlékunk tisztaságával önnön kiegyensúlyozottságunkat is biztosíthatjuk. Nincs is annál jobb, mint amikor hátradőlhetünk a karosszékben tudván, hogy otthonunk is részese lehetett a külső-belső megtisztulásnak.

r

 

r

El a semmirekellő kacatokkal, ne botladozzunk bennük tovább! Kertben és lakásban egyaránt lássunk hozzá a tavaszi nagytakarításnak!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.