Életmód

Ne adjuk meg magunkat a télnek!

Immunerősítés és stresszoldás könnyedén

Minden évszak újabb és újabb kihívás elé állítja szervezetünket, ám kétségtelenül a szürke téli hónapok azok, amelyek a legnagyobb fenyegetést jelentik testi-lelki harmóniánkra. A hidegben könnyebben elharapódznak a járványok, nagyobb eséllyel fázunk fel. És mintha mindez nem lenne éppen elég, a szürkébb napokon még a stressz is kopogtathat az ajtónkon. De ki mondta, hogy ölbe tett kézzel kell kivárnunk, amíg nyakunkon ül a komor tél? Szellemileg és testileg egyaránt felkészülhetünk a küszöbön álló megpróbáltatásokra, ráadásul anélkül, hogy drága, mesterséges csodaszerekért kéne kiáltanunk.

 

Az első és talán legfontosabb szempont – nem meglepő módon – a megfelelő öltözködés. Bármilyen kézenfekvőnek is tűnik, sajnos sokan még a leghidegebb napokon is hajlandók a divatot előtérbe helyezni, gyakran az egészség rovására, márpedig ilyenkor mindenekelőtt a réteges öltözködésre kellene hangsúlyt fektetnünk. Kiváltképp ügyelnünk kell az olyan testfelületek védelmére, mint amilyen a nyak, a kezek és a lábak, tehát ne ódzkodjunk a meleg sálak, kesztyűk és vastag zoknik, harisnyák viselésétől – a vízhatlan lábbelikről már nem is beszélve. Tartsuk észben, hogy minden egyes újabb réteggel önnön testünket, egészségünket oltalmazzuk.

 

Az elhanyagolhatatlan külsőségek mellett természetesen szervezetünk belső védelmének is nagy figyelmet kell szentelnünk, hiszen télen nem csupán a D-vitamint nyújtó napfény, de a friss zöldség és gyümölcs is kevesebb, mindazonáltal mégsem kell koplaltatnunk immunrendszerünket: ezekben a hónapokban is számtalan vitaminforrás áll rendelkezésünkre, így például a C-vitaminban gazdag cékla és savanyú káposzta, a remek méregtelenítők hírében álló citrusfélék, nem beszélve az antibakteriális hatású fokhagymáról – csak hogy néhányat említsünk. Ugyancsak jótékony hatással vannak szervezetünkre a teafélék. A csalán- és a zöld teák, valamint a salaktalanító teakeverékek fogyasztása különösen javallott, esetleges megbetegedésnél pedig mindenképp érdemes próbát tennünk a gőzölgő forralt borral.

 

Immunrendszerünk támogatásával már önmagában is sokat teszünk a stressz ellen, amely a szokásosnál is nagyobb fenyegetést jelent a szürke téli hónapokban, azonban nem árt, ha szem előtt tartunk még néhány további tényezőt. A stressz forrása lehet ugyanis a felborult bioritmus, amely fakadhat a rohanó életvitelből vagy akár a rendszeres virrasztásból is. Lehetőség szerint ne maradjunk fent sokáig, tartózkodjunk a kései TV-nézéstől, olvasástól, számítógépezéstől és inkább törekedjünk a megfelelő alvásra, a kipihentségre. Stresszhatás alatt hajlamosak vagyunk a „nasizáshoz” folyamodni, ezzel azonban csakhamar az ördögi körben találhatjuk magunkat, az ártalmatlannak tűnő csipegetés ugyanis hízáshoz vezethet, ami nem csak a stresszt fokozza, de adott esetben akár depresszióba is torkollhat. Amennyiben mindezek tudatában is képtelenek vagyunk megválni azoktól a bizonyos plusz falatoktól, úgy törekedjünk zsír- és szénhidrátszegény táplálékot bevinni.

 

A tél hideg, szeles, havas és szürke, ám a fentieket szem előtt tartva esélyt adunk magunknak arra, hogy valódi szépségében lássuk és ne ellenségként tekintsünk az előttünk álló évszakra.
Ne feledkezzünk meg immunrendszerünket idejében felkészíteni a megpróbáltatásokra.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.