Életmód

A séta jótékony hatásai

Gyakran jár, tovább él

Nem csupán köztudott, hanem mondhatni elcsépelt tény, hogy egészségünk és kiegyensúlyozottságunk megköveteli a rendszeres testmozgást. Szervezetünk igenis igényt tart tagjaink gyakori átmozgatására, ehhez nem fér kétség, azonban hiszi vagy sem, jó közérzetünkért nem csupán a televízióban látott drága kondigépekkel, hajnali futásokkal és csodaszerekkel tehetünk. Akad ezeknél egy nagyságrendekkel olcsóbb, időtakarékosabb és nem utolsó sorban kevésbé megeröltető formája is a testmozgásnak: a séta, amelyet napjainkban sokan pusztán semmirekellő időtöltésnek tartanak, noha igenis hasznos – mind biológiai, mind pszichikai szempontból.

Gyakran jár, tovább él

Nem is gondolnánk, milyen jótékony hatással lehet szervezetünkre egy délutáni séta a parkban, márpedig e csekély, ugyanakkor jóleső testmozgással is jelentős változások mennek végbe bennünk. Séta közben több millió sejtünk mobilizálódik, amely folytán vérkeringésünk felpezsdül, agyunkat és tüdőnket jobban átjárja a vér, mindeközben pedig még dopamin, azaz boldogsághormon is termelődik szervezetünkben. A nappali séta során emellett még a csontunk is erősödik, hiszen bőrünkben ilyenkor D-vitamin képződik, és ez ugyebár a kálcium csontokba való beépülését segíti elő. Természetesen szívünk is hálával adózik a rendszeres sétáért, minthogy vértovábbító kapacitása fokozódik, és így csökken a szívinfarktus esélye. Egy könnyed, húszperces gyaloglás mindezen felül emésztésünket is megkönnyíti, ugyanis így gyomrunkat és beleinket is átmozgatjuk, ami elejét veheti különböző emésztési zavaroknak, csakúgy mint a székrekedésnek. A sétával ugyanakkor nem kell lemondanunk az izomzat építéséről sem, mert bár verejtékkel nem jár, egy 2-3 órát felölelő kényelmes gyaloglás bizonyítottan növeli az izmok mennyiségét, illetőleg ezen izmok tápanyag-ellátását is fokozza.

 

Sétálni a rohanó világban

Igen ám, de mégis kinek van erre ideje manapság? – sóhajtozhatunk most sóvárogva, ám korai lenne még magunkba roskadni, hiszen akadnak olyan trükkök, amikhez akár a hétköznapok hőseként is folyamodhatunk, és amelyekkel furfangosan napirendünkbe csempészhetjük a jótékony sétát. Lift helyett például használhatjuk a lépcsőt, felfelé és lefelé menet egyaránt, vagy autózás helyett akár gyalogszerrel is megtehetjük az otthonunk és a sarki bolt közötti távolságot. Amennyiben éppen nem sietünk haza, leszállhatunk egy-két megállóval korábban a buszról, esetleg leparkolhatunk valamicskével messzebb a bevásárlóközpont bejáratától. Számtalan jelentéktelennek tűnő, ámde roppant hasznos fortéllyal iktathatjuk hétköznapjaiba a séta intézményét oly módon, hogy közben szinte semennyit sem áldozunk fel érte drága időnkből.

 

Jól látható, nem feltétlenül kell megülnünk a kondigépeket ahhoz, hogy jól érezzük magunkat. Az egészséghez vezető utat akár gyalogszerrel is megtehetjük, ráadásul verejték és különösebb időráfordítás nélkül, ingyen és bérmentve. Hát van ennél praktikusabb testmozgás?

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.