Életmód

Hamarosan becsengetnek!

Sulikedző tippek kisdiákoknak és szüleiknek

 

A felsősök már kész felnőttek. Magabiztosan érkeznek az évnyitóra, alig várják, hogy találkozzanak a hónapok óta nem látott osztálytársaikkal és egymás szavába vágva meséljenek nyári élményeikről. Vannak azonban olyan kisdiákok – főként az első osztályos nebulók -, akik kissé bátortalanul, szorongva érkeznek meg az első tanítási napra. Nem véletlen! Az új helyzet, új környezet, ismeretlen diáktársak bizony némi szorongásra adhatnak okot a félénkebb gyermekek esetén. A szülők, azaz a mi felelősségünk, hogy a család ifjú tanulója gyorsan megbarátkozzon az iskolával, és jókedvűen, új barátokat szerezve üljön be az iskolapadba.

 

A legtöbb oktatási intézmény ma már lehetőséget biztosít arra, hogy az iskolakezdők még a tanév előtt testközelből megismerjék leendő iskolájukat. Használjuk ki a lehetőséget! Miközben gyermekünk személyesen felfedezi a környezetet, egyúttal meg is barátkozhat egy kicsit a sulival. Igyekezzünk minden kérdésére választ adni és merítsünk bátran saját emlékeinkből. Lehetőség szerint mutassuk meg neki az iskola minden részét, az osztálytermeket, folyosókat és még az ebédlőt is. Jobb, ha minél előbb kiismeri magát, hiszen az elkövetkező éveit javarészt itt tölti. Szerencsés esetben akár tanáraival is találkozhat a tanévkezdés előtt, ez a lehetőség iskolák szerint változhat. A lényeg, hogy az első nap már felkészülten érkezzen egy ismerős környezetbe. Bátorítsuk, hogy ismerkedjen meg társaival és szerezzen új barátokat.

 

Ne ijedjünk meg, ha az első hetekben, hónapokban gyermekünk egy kissé bágyadtabb. Az iskolában kapott feladatok új helyzetek elé állítják ifjú nebulónkat, amelyekhez hozzá kell szoknia. De van más oka is! Nyár végén hirtelen zuhanni kezd az átlaghőmérséklet, vége a tartós kánikulának. Intenzívebbé válik a légmozgás és egymást érik az időjárási frontok. A változékony idő a felnőttek szervezetét is megterheli, ám a gyerekeknek még nagyobb alkalmazkodóképességre van szüksége, amely megviselheti őket. Természetesen tehetünk ellene! Ügyeljünk rá, hogy gyermekünk megfelelő mennyiségű ásványi agyaghoz és vitaminhoz jusson! Az egyik legegyszerűbb és egyben legnagyszerűbb megoldás a rendszeres tejfogyasztás. Amennyiben a reggeli mellé, vagy a tízóraihoz rendszeresen adunk gyermekünknek Tolle tejet vagy Tolle Vitál tejet, biztosak lehetünk benne, hogy a kellő mennyiségű vitaminhoz és ásványi anyagokhoz jut. Ügyeljünk emellett a rendszeres testmozgásra is, hogy újdonsült diákunk könnyen átvészelje a változékony idővel, házi feladatokkal és némi stresszel terhelt iskolakezdő időszakot.

 

A tanév kezdete nemcsak a gyermekünkre ró plusz munkát, de nekünk is lesz pár feladatunk. Augusztus utolsó heteiben elkerülhetetlen a tankönyvek, iskolatáska, tan- és írószerek beszerzése. Cselekedjünk átgondoltan! Érdemes először egy rövid leltárt tartani otthon és összeszedni, hogy milyen eszközök használhatók. Amennyiben egy nagyobb testvér is lakik otthon, akkor felhasználhatjuk a könyveit vagy kinőtt iskolatáskáját. A fiókok, polcok mélyén biztosan találunk üres füzeteket, ceruzát, tollakat vagy vonalzót. Egy kis kutatással meglepően nagy összegeket spórolhatunk meg. Persze így is szükség lesz vásárlásra is, de azt céltudatosan tegyük. Érdemes egy összeghatárt felállítanunk és egy listát készítenünk. Így pontosan tudjuk, hogy mit keressünk, nem marad le semmi, amiért vissza kellene mennünk az üzletbe és a pénztárnál sem érhet meglepetés minket. A tanév előtt számos áruházlánc kínál iskolakezdő akciókat! Megéri kihasználni e lehetőségeket.

 

Az egyik legkényesebb pont az iskolatáska! Érdemes egy kicsit többet áldoznunk a megfelelő táskára vagy hátizsákra. Vásároljunk jó minőségű, gerincet kímélő, kényelmes darabot, hiszen gyermekünk egészsége mindennél fontosabb.

 

Jó tanulást kívánunk minden iskolakezdő kisdiáknak és sok örömet a szüleiknek!

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.