Életmód

Hurrá, nyaralunk!

Tegyük felejthetetlenné a nyaralást

Képzeljük el, amint a lágyan hullámzó tenger habjait aranysárgára festi az alábukó napkorong izzása. Mi egy kényelmes napágyról szemléljük az igéző látványt a távoli szigeten, barátaink vagy szeretteink körében. Kezünkben hűsítő koktél, jégkockákkal és gusztusos díszítéssel. Az íze pedig maga a mennyország. Tökéletes pillanat. Ilyen egy igazi nyaralás…

 

Másnap hirtelen minden megváltozik!
Valamivel elrontottuk a gyomrunkat, és gyakrabban nyomjuk le a kilincset mellékhelyiség ajtaján, mint fényképezőgépünk exponáló gombját. Mivel az illemhely gyakori látogatása valószínűleg nem tartozik sem az egyéni, sem a fakultatív programok közé, így nyaralásunk élménye jelentősen csökken. De vajon mi lehetett a baj? Hol rontottuk el a dolgot?
A megoldás rendkívül egyszerű: a jégkockák a bűnbakok! A jeget ugyanis a szigeten bevezetett csapvízből készítették. Ez a víz a helyiek számára semmiféle problémát nem okoz, mondhatni immunisak rá. Ám ha valaki nem szokott hozzá, bizony ledöntheti a lábáról.

 

A jégkockák esete csupán egyetlen példa a sok közül, amelyek elronthatják felejthetetlennek ígérkező vakációnkat. Érdemes ezért alaposan felkészülni! Nézzük meg, mire figyeljünk egy-egy utazás előtt.

 

Kezdjük rögtön a legegyszerűbb dolgokkal! Amennyiben nem kívánjuk megdönteni a legrövidebb nyaralás rekordját, és már rögtön a repülőtéren vagy országhatárnál befejezni az utat, akkor érdemes meggyőződni útlevelünk lejárati idejéről. Az útlevélnek számos országban a visszaindulásunk után még fél évig érvényesnek kell lennie. A legtöbben talán mosolyogva legyintenek, hogy velük ilyesmi nem fordulhat elő, mégis sokan integettek már szomorúan a nélkülük felszálló repülőgépnek. Az útlevél mellett ne feledkezzünk meg bankkártyánk érvényességének ellenőrzéséről sem.

 

Kifejezetten hasznos lehet, ha csomagolás előtt listát készítünk mindarról, amit magunkkal szeretnénk vinni. Egyszerűen gondoljuk végig a napjainkat az ébredéstől egészen a lefekvésig, hogy mire lehet majd szükségünk. Persze célszerű praktikusan gondolkodni! Élvezhetjük a nyaralást kedvenc kenyérpirítónk és a palacsintasütőnk nélkül is. Egy elfelejtett fogkefe azonban bosszantó lehet egy távoli országban, hiszen a nyaralás alatt kell időt és energiát fordítanunk a beszerzésére. A megfelelő ruházat kiválasztása szintén fontos dolog. Még a napsütötte helyeken is előfordulhat egy hűvös este. Már egyetlen pulóver garantálja, hogy a nyaraláskor készített képeken nem kivörösödött orral és láztól csillogó szemmel látjuk viszont magunkat.

 

Egy nyaralás alkalmával sokkal fogékonyabbak vagyunk új dolgok kipróbálására. Próbálkozunk és kísérletezünk az ételekkel is, főleg akkor, ha egzotikus helyeken járunk. A felfedezés örömétől nem is kell megfosztani a magunkat, de azért érdemes kicsit feltérképezni a helyi konyha sajátosságait. A legveszélyesebb olyan ételt fogyasztani, amire esetleg allergiásak vagyunk. Itthon pontosan tudjuk, hogy melyik étel mit tartalmaz, de külföldön nem ismerhetjük az összetevőket. Ne a felpuffadó arcunk láttán derüljön ki, hogy dió volt a desszertben, amire egyébként kiskorunk óta érzékenyek vagyunk. Persze érdemes felkészülni arra is, hogy gyomrunk nem mindig birkózik meg a távoli specialitásokkal. Akár a jégkockák is hasmenést okozhatnak, ahogy a bevezetőben említett példa mutatja. Készüljünk ezért megfelelő készítményekkel a kellemetlenségek elkerülésére. És ha már a gyógyszereknél tartunk! Láz-és fájdalomcsillapítót, széntablettát, hányáscsillapítót és sebtapaszt mindig érdemes csomagolni.

 

Egy kis előkészülettel és odafigyeléssel gondtalanná és feledhetetlenné tehetjük utazásunkat. Ugye megéri az a kis időt ráfordítani? És ahogy telnek a napok és gyűlnek az élmények, mi egyre hangosabban kiabálhatjuk, hogy „Hurrá, nyaralunk!”

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.