Életmód

Vitaminkészletek feltöltése -

jönnek a primőrök!

 

Tavaszra szervezetünk vitamintartalékai kimerülnek. Nem véletlen, hogy ilyenkor jobban vágyódunk a friss, vitamindús zöldségek után. Hiába van dugig a kamra gyümölcsbefőttel és mélyhűtött árukkal, szívesebben járjuk elszántan a piacot, hogy primőr zöldségeket, friss gyümölcsöket vásároljunk.

 

A primőr zöldség az első korai termésű, zsenge hajtásból kialakult, de fogyasztásra már alkalmassá vált zöldfélét jelenti. Ilyen a májusi cseresznye vagy a zamatos eper, saláta, retek. Ugyancsak primőrnek nevezzük a fóliában vagy üvegházban nevelt, szezonon kívüli zöldségeket, gyümölcsöket is. A melegházi növények sokkal mutatósabbak és nagyobbak ugyan, de ízükben kevésbé zamatosak, ráadásul vitamintartalmuk is kevesebb, mint a természetes módon termesztett zöldségeké. Részesítsük előnyben a szabad termőföldön érlelt prímőröket, mivel azok telis-tele vannak vitaminokkal, ásványi anyagokkal és frissítően hatnak a szervezetünkre. A hazai zöldségek, gyümölcsök sokkal kevesebb utat járnak be a termőföldtől asztalunkig. Így frissebben, tápanyagdúsabban lehet hozzájuk jutni.

 

Vannak, akik ódzkodnak kissé a hagymafélék intenzív illatától, amely még fogyasztása után is velünk marad ideig-óráig. De ne féljünk tőle! Ki ne ismerné az élményt, ahogy egy szelet körözöttes kenyérhez, friss, zsenge újhagymát fogyasztunk. Az újhagyma C-vitamin tartalma akár a háromszorosa is lehet a vöröshagymáénak, ezért ha leheletünkre nem is, de immunrendszerünkre kiváló hatással van. Már csak azért is, mivel találunk benne káliumot, kalciumot, magnéziumot, foszfort, vasat, cinket, rezet, és B-, H-, E-vitaminokat ugyancsak. Baktérium- és vírusölő hatású, elősegíti az emésztést, csökkenti a reumás panaszokat és vesetisztító szerepe van.

 

A csipkés-fodros fejes saláta az egyik legkelendőbb szabadföldi prímőr. Karotin, és A-, B-, C-vitamin tartalmával a család egyik fő energiaforrása lehet, emellett kedvező hatással van a légzőszervre, fokozza az agyműködést, valamint jó lúgosító zöldség egyben. A retket regeneráló, öregedés gátló hatása miatt kedvelik sokan. Serkenti a nemi vágyat, illetve a májműködést is kiegyensúlyozottá teszi.

Egyre jobban terjed hazánkban a csíráztatás metódusa. A csíranövények koncentráltan tartalmazzák a vitaminokat és az ásványi anyagokat, valamint ízük is rendkívül változatos. Mindig csak étkezési célra árusított magvakat csíráztassunk, ilyen például a búza, árpa, rozs, lencse, bab, borsó, napraforgó, lenmag, tökmag, zsázsa és az egyéb fűszernövények. Könnyedén elkészíthető, akár az ablakpárkányon, egy befőttesüvegben. És ha már jó idő van, menjünk ki a szőlős kertbe, vagy ismerősünk gyümölcsösébe és élvezzük a finom, fogunk alatt harsogóan ropogós, friss cseresznyét vagy induljunk eper vadászatra a gyerekekkel!

 

A primőrök mellett vitaminkészletünk feltöltésében nagy segítségünkre vannak a tejtermékek is. A tej magas minőségű fehérje-, vitamin-, ásványi anyag- és kalciumforrásunk, amely izmaink, csontjaink fejlődéséhez elengedhetetlen elemeket tartalmaz. A Tolle Vitál tej amellett, hogy tartalmazza a szervezet számára nélkülözhetetlen A, D, E, valamint B3, B6, B9 (Folsav) és C-vitaminokat, még extra kalciummal, magnéziummal járul hozzá egészségünk és mindennapi vitalitásunk megőrzéséhez. Mindössze napi egy bögre Tolle Vitál tej elfogyasztásával, már a napi vitaminszükségletünk csaknem felét fedezzük. A sajtok koncentráltan tartalmazzák a tej egészséges anyagait, emiatt biológiai értékük meghaladják a húsét, és megközelítik a tojásét. A Tolle termékcsaládban mindenki megtalálja a számára kedvére való sajtot! Legyen szó félkemény vagy füstölt trappistáról, Edámi, Óvári, Gouda, Parenyica vagy Tolnai zsírszegény sajtról, egyedi aromájuk egytől-egyig különleges élményt nyújtanak, egészséges mivoltuk mellett.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.