Életmód

Lendüljünk formába jókedvűen

Segítség belülről

 

Az első napsütéses hetekben a természet zöldbe öltözik és minden újjáéled, rajtunk viszont eluralkodhat az ismert tavaszi fáradtság. Egész nap csak szöszmötölünk, kialvatlannak érezzük magunkat és érthetetlen fásultság, pilledt hangulat jellemez minket. Télen ugyanúgy tevékenykedünk, mint máskor, ám ebben az időszakban sokkal jellemzőbb a helytelen táplálkozás. Ezáltal tavaszra az immunrendszerünk legyengül, a szervezetünk megtelik méreganyagokkal és vitaminraktáraink is kimerülnek. Néhány óvintézkedéssel könnyedén felkészülhetünk, hogy jobban átvészeljük a tavaszi fáradtság időszakát. Hipp-hopp formába lendülhetünk!

Segítség belülről

Az ásványi anyagok, vitaminok, nyomelemek és aminosavak a legfőbb segítőink, hogy minél gyorsabban aktivizáljuk magunkat. Étrendünket úgy állítsuk össze, hogy annak kétharmada friss növényi összetevőből, főtt zöldségekből, a maradék egyharmada pedig állati eredetű alapanyagokból álljon. Reggelire együnk sok tejterméket (pl. Tolle kefir), valamilyen müzli-, gabonapehely féleséget Tolle Vitál tejjel, gyümölcsöt (pl. banán, grapefruit) és ha van rá mód, akkor egy csésze herbateát is. Mindezek nagyban elősegítik az anyagcsere-folyamatok serkentését.

A boldogsághormont, azaz szerotonint kiváltó ételek közé tartoznak például a tésztafélék is. Már egy kis adag paradicsomos olasz tészta (bazsalikommal, fokhagymával, vöröshagymával és babérlevéllel) is meglepő hatást eredményezhet. A datolyának és a fügének nem csak hangulatjavító hatása van de még energiát is ad. Naponta fogyasszunk egy-két szemet, mivel elősegíti a szerotonin termelést. Egy pohár bor javíthat kedélyállapotunkon és kis mértékben szívünknek is jót tesz, de pár dl-nél több már rontja hőérzetünket, sőt inkább túlságosan ellazít. A vérerek megduzzadnak a sok bortól, roncsolja a szerveket, ezért fáradtabbak leszünk tőle.

Segítség kívülről

Tavasszal az időjárás javulásával, felmelegedésével kötőszöveteink lazábbak lesznek és vérnyomásunk is csökken, így levertnek érezhetjük magunkat. Csökkentsük otthonunkban a fűtést olyan 17-18 fok körülire, és a szövetek összébb zsugorodnak, így mi is sokkal élénkebbé válunk. Pszichológusok bebizonyították, hogy egyes színárnyalatok igenis kedvezően hatnak kedélyállapotunkra. Az élénkebb, meleg színek, mint a vörös, a rózsaszín, a narancs és sárga üdítően hatnak az emberre. Ugyanígy a megfelelő illatoknak is megvan maga frissítő hatásuk: ilyen a borsmenta, az eukaliptusz, a citrom és a rozmaring.

Biztos sokan észrevették már, hogy minél tovább alszanak reggel, annál nehezebben kelnek fel. A fáradtságot egyhuzamban kialudni nemigen lehet, mert lustaságba, kedvtelenségbe torkollhat. Az ebéd utáni tizenöt perces rövid szundítás jótékony hatással lesz egész napos kedvünkre. Élvezetes és hasznos, ha ébredés után szárazkefés masszírozással kényeztethetjük magunkat. A szív irányába kezdjük el a masszást, amely jót tesz a keringésnek és a kötőszöveteinknek is. Kéthetente a szaunázással kapcsolódjunk ki, amellyel egyúttal a káros méreganyagoktól is megszabadulhatunk. És hogy teljes legyen a repertoár, ne száműzzük a könnyed testmozgást, sportot sem az életünkből, hogy minél hamarabb új erőre kapjunk!

– Dénes Vanda: 22 energetizáló ötlet tavaszra írása nyomán

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.