Tejinárium

Mi készülhet a tejből?

Ismerkedjünk meg a túróval

2014. december 31.

Mi készülhet a tejből?

  A túró kifejezetten kedvelt táplálékaink közé tartozik, mely köztudottan egészséges és értékes forrásokat tartalmaz. A fontosabb túrófajtákat öt elkülöníthető csoportba sorolhatjuk. – Aludttejből készült túró, szerdéktúró (friss sajtok). A parasztháztartásban folyó oltóanyag nélküli tehéntej-feldolgozás terméke. – Oltott túró (vegyes alvasztású – túrósajtok), az aludttej alapanyaghoz oltóenzimet adnak a gyorsabb termékgyártás miatt, továbbá szilárdabb alvadék […]

Tovább

Az elsődleges tápanyag

Mit érdemes tudni a fehérjéről?

2014. november 28.

Az elsődleges tápanyag

Amikor a fehérje szót halljuk, akkor biztos eszünkbe jutnak a tejtermékek is. Ez nem véletlen, hiszen ezekben a készítményekben jelentős mennyiségben megtalálható a szervezet számára egyik legfontosabb tápanyag, a fehérje. Erre utal ennek a szerves molekulának az eredeti neve is, a protein elnevezés. Ez a szó a görög “protos” szóból származik és jelentése: elsődleges fontosságú, […]

Tovább

Mi okozhatja az őszi bágyadtságot? Győzze le!

Ilyenkor sokan küzdünk fáradtsággal

2014. október 30.

Mi okozhatja az őszi bágyadtságot? Győzze le!

Mikor már nincsen állandó napsütés, az őszi hónapokban sokan küzdünk fáradtsággal. Ennek oka legtöbbször bizonyos vitaminok és ásványi anyagok hiánya, alacsony szintje a szervezetben. A D-vitamin a bőr alatt elraktározott elővitaminokból alakul ki a napsugárzás hatására. Csupán napi tíz napon eltöltött perc már ellátja a szervezetünket a kellő mennyiséggel. Ősszel ez ugye problémás lehet, mivel […]

Tovább

Sajtból van a Hold, de miből vannak a sajtok?

Ismerkedjünk meg a félkemény sajtokkal

2014. október 02.

Sajtból van a Hold, de miből vannak a sajtok?

A sajtoknak számtalan típusa létezik és a sajtkészítés kultúrája is több évezredes múltra tekint vissza. Ma már könnyedén találhatunk olyan üzleteket, ahol kedvünkre válogathatunk a legkülönbözőbb sajtok közül. De honnan ered ez a gasztrocsoda és mit kell róla tudni? A sajtgyártás közel 5000  évvel ezelőtt  a mai Irak területén fejlődött ki. Az első sajtok, sajtszerű […]

Tovább

Olvasson bőre jeleiből!

A tej segíthet!

2014. augusztus 29.

Olvasson bőre jeleiből!

Nyáron a tűző napsugarakon kívül még rengeteg dolog árthat bőrünknek. Ilyen például a tartós kimerültség, a stressz, a káros szenvedélyek vagy a helytelen táplálkozás. Az egészséges bőr is rendszeres ápolásra szorul persze, nem szabad elhanyagolni. Óvni kell a kiszáradástól, megtisztítani a szennyeződésektől és védeni a szélsőséges környezeti hatásoktól, hogy megőrizzük szépségét. Ehhez legtöbben valamilyen készítményt […]

Tovább

A tejes dobozok rejtjelei, és ami mögötte van

UHT, ESL vagy pasztörizált?

2014. július 31.

A tejes dobozok rejtjelei, és ami mögötte van

Higgyük el: a dobozban kizárólag tej van, ha csak annyit tüntetnek fel róla, hogy TEJ. Az erre vonatkozó szabályok és az ellenőrzés nagyon szigorú. Tartósítószer egyikben sincs, hiszen léteznek különféle módszerek a tej tartósítására. Az UHT technológia ultramagas hőmérsékleten való kezelést jelent (Ultra Hight Temperature Treated Technology), más néven ultrapasztörizálás. Az eljárás 135 Celsius-fokon történik, […]

Tovább

Mindent a sajtkészítményekről – I. rész

Egészség, öröm és aktivitás

2014. június 20.

Mindent a sajtkészítményekről – I. rész

Nem is gondolnánk, hogy a különböző túró és sajtféleségek milyen régi múltra tekintenekvissza. Már az ősember felfigyelt arra, hogy az elejtett szopós állatok gyomrában ízletes, tápláló túrószerű anyag van. Ez a megfigyelés indíthatta el a primitív sajtkészítést és a tejelő állatok domesztikációját.

Tovább