Recept

Klasszikus lasagna gombával és zöldfűszerekkel

Laktató őszi kedvenc az egész családnak

2014. szeptember 01.

Klasszikus lasagna gombával és zöldfűszerekkel

Ez nem egy harmincperces villámrecept, cserébe nagyszerűen előkészíthető: nagy kiszerelésben lehet sütni, tehát családi ebédekre, vendégségekre ideális, ráadásul mindig óriási népszerűségnek örvend. Bár viszonylag hosszas előkészületet igényel, utána már csak sütőbe kell tenni. A lasagna lapokat nem szükséges előfőzni, a ragu levét magába szívja a tészta.

Klasszikus lasagna gombával és zöldfűszerekkel
Hozzávalók (8-10 adag)

12 lasagna lap
Töltelék:
1 kg gomba, vegyesen (csiperke, rókagomba, vargánya)
4 evőkanál olívaolaj
2 csokor petrezselyem, finomra aprítva
2 ág friss kakukkfű, morzsolva
2,5 dkg szárított vargánya
6 dl forró víz
2 dl tej
Besamelmártás:
10 dkg vaj
10 dkg liszt
1 liter tej
só, bors
szerecsendió

Először elkészítjük a gombás tölteléket: a szárított vargányát leöntjük a forró vízzel, és legalább 10 percig állni hagyjuk. A gombákat megpucoljuk, és felszeleteljük. Különvesszük a rókagombát és a vargányát – ezeket külön pirítjuk (bármilyen más erdei gombát is használhatunk.) egy nagy serpenyőben. Olívaolajon megdinszteljük a felszeletelt csiperkegombát is. Hozzáadjuk a finomra aprított petrezselymet, a kakukkfüvet, sózzuk, borsozzuk. Hozzáadjuk a beáztatott szárított vargányát, annak a levét, valamint a 2dl tejet. Ez lesz az alapragu. A különlegesebb gombák (vargánya,rókagomba) csak a lasagna legfelső rétegébe kerülnek majd.

Besamelmártást készítünk: a vajat felolvasztjuk, hozzáadjuk a lisztet, majd kis adagonként, hozzákeverjük a tejet, közben folyamatosan keverjük, hogy fényes és csomómentes legyen. Ízesítjük sóval és szerecsendióval.

Összeállítjuk a lasagnát: egy nagy tepsi aljára először egy-két merőkanálnyit szedünk a gombaragu levéből. Erre jön négy lasagnalap. A tetejére kanalazzuk a gombaragu harmadát (levével együtt). Lefedjük újabb 4 lap lasagnalappal. Erre jön a gombaragu következő harmada, valamint a besamel fele. Erre a rétegre jön az utolsó négy tésztalap, a gombaragu utolsó harmada, a megpirított, különlegesebb gombák (rókagomba, vargánya), végül a besamel másik fele. 190 C fokos sütőben kb. 50 percig sütjük.

Tálalás előtt érdemes legalább szobahőmérsékletűre hűteni, úgy lehet szépen szeletelni.

Tetra logo