Receptek

Novemberi receptek

Libamell, uborkafőzelék, zöldségmártás, gránátalmás saláta, narancskrém, varázslatos italok

Gyömbéres Libamell

Hozzávalók 4 személyre: 2 kicsontozott, bőrős libamell (80 dkg), 40-40 dkg karfiol és brokkoli, 2 kis fej hagyma, fél kávéskanál őrölt gyömbér, 3+2 evőkanál olaj, 1+2+ fél dl száraz, testes vörösbor, 1 babérlevél, 25 dkg kerek szemű rizs, 1 csapott mokkáskanál kurkuma, 5 dl húsleves (kockából)

Elkészítés: Első lépésként vágjuk ketté a libamelleket, miután az összes tollmaradványt eltávolítottuk. Alaposan mossuk meg a húsokat, majd sózzuk be. Miután ezzel a folyamattal készen vagyunk, fűszerezzük be a húst borssal és gyömbérrel. Az előkészített üvegtálba pár kanál olajat teszünk, s rárakjuk a húsokat (bőrős felükkel lefelé). Miután mindkét oldala kellően megpirult, aláöntünk 1dl bort, lefedjük és háromnegyed óra alatt puhára pároljuk. Ha megpuhultak, levesszük a fóliát és pirosra sütjük őket. Ezután a zöldségek következnek. Szedjük rózsáira a karfiolt és a brokkolit, a hagymát aprítsuk apró kockákra. A zöldségeket dobjuk enyhén sós, forrásban lévő vízbe. és fedő alatt puhára főzzük.

A zöldségköret mellé rizst is készítünk. Egy kis forró olajon megdinszteljük a hagymát, rádobjuk a rizst, és elkeverjük a kurkumával. Ezután felöntjük a húslevessel, lefedjük, és a sütőben 25 perc alatt puhára pároljuk.

Uborkafőzelék

Hozzávalók: 1 kg uborka, 6 dkg Tolle teavaj, 1 evőkanál nádcukor, 5 dkg teljes kiőrlésű liszt, 4,5 dl Tolle tej, 1 evőkanál ecet, só, fehérbors, kis csokor kapor

Elkészítés: Az uborkákat meghámozzuk, hosszában felszeljük, és apró darabokra vágjuk. Ezután egy lábasban vajat melegítünk, beletesszük a cukrot, majd hozzáadjuk a lisztet és megpirítjuk. Ha ez készen van, felöntjük a tejjel, beleszórjuk óvatosan az uborkát, és takaréklángon puhára pároljuk. Ecettel, sóval, borssal ízesítjük. Az összevágott kaporral díszíthetjük.

Őszi zöldségmártás

Hozzávalók: 1 ek Tolle teavaj, 0,5 közepes db póréhagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 közepes db sárgarépa, 1 közepes db fehérrépa, 0,5 kis db zeller, 15 dkg laskagomba, 1 db zellerlevél, kis csokor petrezselyem, 1 dl víz, 1 kk só, fekete bors ízlés szerint, 5 ek Tolle tejföl

Elkészítés: Először a póréhagymát tisztítjuk meg, forró vajon megpároljuk, majd hozzáadjuk az apróra zúzott fokhagymát és további 3 percig pároljuk. Ezután a többi zöldséget is megtisztítjuk, és egy nagyobb lyukú reszelőn lereszeljük őket, hozzáadjuk a hagymához. Körülbelül annyi vízzel pároljuk további 15 percig, amennyi éppen ellepi. Ha puhára főttek a zöldségek, lehúzzuk az edényt a tűzről és hozzáadjuk a tejfölt a már korábban elkevert liszttel és egy kis zöldséglével. Visszatesszük a tűzre és összeforraljuk a mártást. Ha ezzel megvagyunk, el is készültünk!

Almás-gránátalmás saláta

Hozzávalók: 1 kis fej jégsaláta, 1 db gránátalma, 3 db alma, 5 dkg dió, 5 dkg Tolle füstölt sajt, 2 szál zeller, 2-3 evőkanál balzsamecet, olívaolaj, bors, só

Elkészítés: A gránátalmai magvait keverjük össze az apróra vágott jégsalátával, zellerrel, majd locsoljuk meg balzsamecettel. A diót ezután pirítsuk meg (olaj hozzáadása nélkül). Szeleteljük az almát vékony szeletekre, adjuk a salátánkhoz a dióval együtt. A tetejére apróra darabolt füstölt sajtot szórunk és meghintjük egy kis olívaolajjal is.

Narancskrém

Hozzávalók:1 db narancs, 1 csomag vaníliás cukor, 2 nagy pohár Tolle tejföl, cukor (ízlés szerint), 1 csomag babapiskóta

Elkészítés: A tejfölt, cukrot, vaníliás cukrot összekeverjük. Belereszeljük a narancshéjat és beledobáljuk az apróra felszelt narancsokat is. Összeturmixoljuk, majd az 1 csomag babapiskótát hozzáadjuk és egy éjszakán át hűtőben pihentetjük.

Varázslatos italok gyerekeknek

Karamellás tej

Hozzávalók: fél liter langyos Tolle tej, 4-5 evőkanál nádcukor, egy kiskanál őrölt fahéj

Elkészítés: A cukrot egy közepes méretű edényben elkezdjük melegíteni. Először közepes lángon, majd ha már elkezd olvadni, takaréklángon folytatjuk tovább. Várjuk meg, amíg a cukor teljesen felolvad és elkezd barnulni. A karamellizást követően langyos tejjel öntsük fel és szórjuk meg fahéjjal.

Teás tej

Hozzávalók: ½ liter Tolle tej, 3 filter gyümölcstea, 2 evőkanál nádcukor, csipetnyi fahéj és vanília

Elkészítés: A tejet felforraljuk, majd 10 percre tegyünk bele az ízlésünknek megfelelő gyümölcstea filtert. Cukorral vagy mézzel, fahéjjal és vaníliával ízesíthetjük.

Minden jog fenntartva © TOLNATEJ Zrt.